Site Overlay

Manualul familiei SoJ

Bine ați venit la School of Joy ALC, vă mulțumim că sunteți
alături de noi!

Suntem încântați să vă avem alături și abia așteptăm
să colaborăm și să construim împreună cultura și comunitatea noastră.

Acest ghid este o scurtă introducere a SoJ pentru familii, oferind o imagine de ansamblu a informațiilor generale și a orientărilor cu privire la SoJ. 

Este conceput drept un ,,document viu” și nu unul complet și pe măsură ce SoJ crește, ne rezervăm dreptul de a revizui, actualiza, completa sau revoca orice informație, practică sau politică, după necesități. 

Ca și membru al familiei SoJ, vă aflați în postura de a vedea activitățile noastre îndeaproape și personal și așteptăm feedbackul dumneavoastră atât despre acest ghid, cât și despre practicile noastre.


versiune pdf pentru download

Introducere

Ce este School of Joy?

Funcționind ca si o organizație non-profit, School of Joy (SoJ) este o comunitate care promoveaza si susține învățarea auto-direcționată și auto-conducerea pentru copii cu vârste de peste 5 ani. 

Copiii din SoJ sunt membri ai comunității noastre, liberi să își urmeze propriile interese și să își aleagă propriile activități de zi cu zi. Împărțim resursele și deciziile pe care le luăm. Fiecare membru, indiferent de vârstă are un cuvânt de spus legat de modul în care SoJ funcționează și de ceea ce se petrece în programul nostru.

Ne străduim să păstrăm facilitățile în siguranță, curate, organizate pentru toți membrii noștri, familiile lor, voluntari, vizitatori și întreaga echipă.

Ce NU este SoJ?

Este important de reținut că SoJ nu este o scoala în sensul tradițional, în ciuda numelui său: “School” of Joy. 

Nu există profesori, teste, note (sub formă de litere sau numere) și nicio curriculă. Nu putem garanta că un membru va dobândi în mod deosebit o anumită aptitudine. Părinții sunt responsabili pentru dezvoltarea oricărei competențe specializate pe care o doresc pentru copiii lor. 

Orele pe care SoJ ar putea să le ofere vor fi doar la cererea membrilor săi (copiilor). Nu avem separare de vârste, astfel încurajându-se învățarea reciprocă. 

Întrucât SoJ este democratic și auto-direcționat, membrii săi vor fi cei care vor face regulile. Ca atare, este posibil ca regulile noastre să nu coincidă cu regulile familiei dumneavoastră și nu putem garanta că anumite reguli pe care le stabiliți acasă vor fi aplicate și aici.

Pentru diferite detalii cu privire la modelul și instrumentele noastre, puteți citi mai multe online, pe siteul nostru, la https://schoolofjoy.eu.

Informatii Generale

Contact

Diana Cretu, Co-Director & Facilitator, 0769 550 044, diana.cretu@schoolofjoy.eu

Eliza Chirita, Facilitator, 0769 645 514 , eliza.chirita@schoolofjoy.eu

 Dacă trebuie să contactați centrul în caz de urgență, vă rugăm trimiteți un mesaj de grup (SMS, Whatsapp) tuturor celor patru facilitatori, în care să includeți informațiile care indică urgența. 

Textul este cea mai rapidă formă prin care comunicăm.

Ore de funcționare

Ne desfășurăm activitățile între orele 9:00 – 18:00, de luni până vineri. 

Facilitatorii School of Joy vor fi prezenți în cadrul centrului educațional începând cu ora 8.45. Este important ca elevii să ajungă pînă la ora 9:00 și să fie pregătiți să plece sau să fie luați cu mașina între 15:00 și 15:15.

Vă rugăm să comunicați cu oricare dintre facilitatori dacă ajungeți mai târziu sau îi luați mai devreme.  

Servicii Aftercare

La momentul prezent nu oferim servicii aftercare.

Constanța prezențelor și punctualitatea

SOJ este o centru de tip „unschooling”. Acest lucru presupune flexibilitate. Cu toate acestea, am dori să subliniem faptul că prezența și punctualitatea studenților sunt importante. Dacă elevul întârzie la centru sau pleacă devreme, ratează ritmurile esențiale ale zilei. Dacă lipsește constant (o zi pe săptămână, de exemplu), ratează ritmurile săptămânale. Acest lucru afectează atât simțul responsabilității față de operațiunile care țin de centru, cât și sentimentul de apartenență la cultura centrului și la comunitate. 

Se poate intampla ca studenții care își însușesc un orar flexibil și o atitudine flexibilă cu privire la prezențe și punctualitate, sā sfârșească prin a fi demotivați fata de centru și activitățile sale.

Pentru a fi clari, este în regulă să îți iei o zi liberă, să întârzii sau să fii flexibil uneori. Este important pentru noi toți să facem ceea ce e nevoie să facem pentru a ne asigura că familiile și activitățile noastre funcționează cât mai ușor. Cu toate acestea, dacă acest lucru devine un obicei, va avea, cel mai probabil, un impact negativ asupra elevului respectiv si a grupului.

Lucruri de adus

Membrii SoJ vor avea un cuier pentru atârnarea genților și hainelor, și un loc dedicat pentru obiectele personale. Vă rugăm să nu aduceți mai multe obiecte personale decât ar putea încăpea în spațiul alocat pentru fiecare membru.

Prioritar/Zilnic

 • Sacoșă sau un rucsac pentru haine de schimb
 • Haine de schimb curate (nu știi niciodată ce poate aduce o zi!)
 • Incaltaminte pentru interior.
 • Un caiet pentru jurnalul personal

Va sugeram sa vina echipati cu îmbrăcăminte adecvată pentru joc și implicare în activități. Acest lucru poate presupune să fie afară și sa se murdareasca, să-și vopsească hainele etc.

 • Încălțăminte rezistentă la apă.
 • Mâncare pentru ziua respectivă (în cazul în care nu sunt înscriși la catering). * Pentru ca ne dorim sa incurajam alimentatia sanatoasa va rugam sa nu le dați copiilor sau sa aduceti dvs în spațiul SoJ următoarele produse: dulciuri/deserturi cu zahăr, snackuri cu sare (tip chipsuri), sau alimente tip fast-food.
 • Sticlă de apă. Există sursa de apa, iar sticlele pot fi reumplute.

Optional

 • Protecție solară / repelent de insecte: Dacă știți că copilul dvs. are nevoie de el, vă rugăm să aplicați un strat înainte ca elevul să înceapă ziua. Dacă e nevoie sau ni se cere, putem ajuta copilul să mai aplice un strat.
 • Jocuri de societate și puzzle.
 • Jocuri de gradina.

Va rugăm să etichetați toate obiectele personale aduse la SoJ, pentru a le putea returna apoi proprietarilor.

În funcție de anotimp, este posibil să doriți să aduceți loțiune pentru protecție solară și / sau spray împotriva insectelor. Vă rugăm să le lăsați în spațiul personal.

 

Obiecte care nu trebuie aduse

Întrucât folosirea instrumentelor în viața reală este o modalitate excelentă de a explora și de a învăța, îi sprijinim pe membrii noștri să utilizeze cuțite, diferite instrumente și alte obiecte similare. Avem rugămintea ca înainte de a aduce un obiect care ar putea reprezenta un potențial pericol pentru ceilalți, membrii și părinții să discute acest aspect în cadrul SoJ. Faceți cum considerați că este mai bine și întrebați dacă aveți îndoieli sau îngrijorări. De exemplu, dacă un membru dorește să aducă un briceag, am dori să susținem folosirea acestui obiect la SoJ, atâta timp cât întreaga comunitate este în siguranță.

Vă rugăm să păstrați aceste cereri până după prima noastră luna de funcționare, astfel încât să ne putem construi comunitatea și să ne cunoaștem înainte de a permite aducerea unor potențiale obiecte periculoase. Discutați cu un membru al echipei înainte de a aduce jucării tip proiectile. 

Exemple de potențiale obiecte periculoase:

 • Cuțite de buzunar.
 • Lame de ras, tăietoare de cutii.
 • Pistoale de lipit.
 • Topoare, macete, fierăstraie, dălți și alte unelte pentru tâmplărie.
 • Orice dispozitiv care lansează proiectile – arc și săgeți, arme BB (cu bilute), etc

Calendarul educațional 2019-2020

Structura calendarului este următoarea:

01 octombrie – începutul activităților educaționale

21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020  – vacanță de iarnă

13 ianuarie – reînceperea activităților educaționale

24 ianuarie – zi liberă (Ziua Unirii Principatelor Române)

11 – 26 aprilie – vacanță primăvară

01 mai – zi liberă (Ziua Muncii)

01 iunie – zi liberă (Ziua Copilului)

8 iunie – zi liberă (a 2 a zi de Rusalii)

01 iulie – 31 august – vacanță vară

Pe parcursul lunilor iulie și august 2020 School of Joy ALC va oferi săptămâni de “centru” de vară. Programul săptămânilor centrului de vară va fi anunțat până cel târziu la sfârșitul lunii martie 2020.

Membrii comunității vor avea prioritate la înscriere.

Politici meteo

În general, dacă școlile din Cluj se închid din cauza vremii, o facem și noi. Avem totuși mai multă flexibilitate, din cauza dimensiunii mai mici a centrului nostru, astfel încât vă rugăm să așteptați întotdeauna să aflați de la noi, pentru a fi siguri. 

Vom notifica familiile prin canalele noastre de comunicare (email, whatsapp sau grup Facebook) de îndată ce decidem dacă centrul se va închide sau nu.

 

Programul zilnic

09:15 am: întâlnirea de dimineață. Întâlnirile de dimineață sunt întâlniri de grup, cu scopul de a face anumite anunțuri, de a stabili ziua sau săptămâna (setam intențiile), de a reaminti standardele și practicile comunității sau de a discuta cu întregul grup despre cultura SoJ.

Între 10:00 am și 02:15 pm, Activitățile din cursul zilei. Copiii sunt liberi să aleagă cum ar dori să își ocupe ziua. În plus, ori de câte ori se simt pregătiți, aceștia pot participa la evenimente conduse adesea de un adult. Acestea ar putea avea loc în curte, în pădure unde se pot juca alături de un grup mai mare, pot participa la cursuri de muzică sau altele.

02:00 pm: Timp pentru reflecție. Este momentul în care reflectăm asupra zilei cu ajutorul unor întrebări de genul: cum a fost ziua, ce am făcut din ce mi-am propus, as face ceva diferit data viitoare? etc.

02:30 pm: Timpul pentru pregătirea spațiului și rămas bunUna din valorile principale ale comunității SoJ este respectul fata de spațiu în care ne aflăm. Asta înseamnă ca ne ocupăm ca și grup de curățenie și pregătirea spațiului pentru ziua următoare. Încheiem ziua impreuna în cerc.

03:00 pm: Momentul plecării. Vă rugăm să încercați să fiți prompți, în așa fel încât la finalul zilei, echipa să aibă timp să se întâlnească și să discute aspectele administrative.

Daca doriti (si puteti), sinteti bineveniti cu 10-15 min înainte de ora 15:00, putând petrece timpul în curte sau pădure dacă va face plăcere și vremea o permite, sau în bucătăria noastra savurând un ceai sau o cafea.

Masa

Studenții pot alege să mănânce în orice parte a zilei, în bucătărie sau afară. Avem timp pentru prânz comunitar setat între orele 12:30-13:30, dedicat pentru a mânca împreună, însă e alegerea copilului dacă îl folosește astfel sau nu. 

Împărțirea mâncării

Uneori, studenții doresc sa imparta între ei mâncarea: de la prânzurile aduse de acasă, de la un proiect de gătit sau pentru că cineva a adus mâncare de acasă pentru a le împărți cu toată lumea. Vă rugăm să ne informați prin e-mail sau personal dacă elevul dvs. are restricții alimentare / alergii / sensibilități sau are nevoie de suport de vreun fel, cu privire la alimente.

Comunitate si Comunicare

Cum puteți sa susțineti programul nostru în calitate de părinți:

Informarea

La baza a tot ceea ce facem sta un singur cuvânt: încredere. Încredere în copii si in proces. 

Rugăm părinții să aibă încredere în copiii lor, că vor învăța ceea ce trebuie să învețe, atunci când trebuie să învețe. Întrucât acesta este un act de credință contrar politicii educaționale generale, ne așteptăm ca procesul de ,,deschooling’’ să dureze ceva timp pentru părinții care au crescut într-o cultură bazată pe scoala. A rupe o bucată din timp pentru a înțelege mai mult despre invatarea auto-directionata va duce la o tranziție mai armonioasă pentru întreaga familie. Părinții sunt încurajați să citească articole și cărți despre educația auto-direcționată (puteți vizita secțiunea de Resurse de pe site-ul nostru pentru idei), să vină la cursuri și prezentări oferite de SoJ și să participe la discuții în grupuri, pentru a înțelege în profunzime scopul nostru. 

Urmărirea copilului tău

Facilitatorii postează din când în când poze și filmări pe grupul de Facebook pentru părinți.

Ne dorim să ne conectăm cu părinții, pe cât posibil, înainte și după programul zilnic și suntem întotdeauna disponibili pentru a răspunde la orice întrebare sau pentru a oferi sprijin în urmărirea procesului copilului.

Încurajăm familiile să se adreseze oricând facilitatorilor, dacă sunt preocupați de timpul petrecut de copil la centru. Suntem disponibili pe e-mail, la telefon și în persoană. Vă rugăm ne contactați în stadiile emergente ale unei posibile preocupări.

Ne propunem să fim cei mai buni susținători posibili pentru elevii sI familiile noastre. Suntem cu toții în aceeași echipă, lucrând împreună pentru a facilita creșterea copiilor. Uneori trebuie să stăm împreună și să gândim soluții împreună. Din acest motiv, sunt binevenite comunicarea și feedbackul, și facem ce putem mai bine pentru a le folosi pentru creșterea noastră ca și comunitate.

Din aceleași considerente, solicităm din când în când întâlniri cu familiile. De obicei, solicităm aceste întâlniri atunci când observăm o provocare la centru, care credem că s-ar bucura de perspectiva și suportul părinților. Ne propunem să apelăm la întâlniri de familie în fazele emergente ale unei provocări, și nu mai târziu. Uneori provocarea este de natură socială, alteori este de natură personală, dar întotdeauna este privită ca normală. Este nevoie de provocări în dezvoltarea și creșterea personală.

Implicarea părinților este o piatră de temelie a culturii noastre. Rugăm părinții să facă voluntariat pe parcursul anului. 

 

Oferte

O modalitate de implicare a membrilor familiei este prin găzduirea unei oferte.

Părinții sunt bineveniți să se gândească la ceea ce pot sa ofere, la subiecte sau activități interesante pe care ar dori să le pună la dispoziția membrilor, sau pot apela la cineva cu care sunt conectați, care să găzduiască oferta. Vom pune la dispoziție o foaie de înscriere pentru ofertele conduse de părinți și dacă sunt destui membri interesați, putem stabili o activitate unică. Dacă există un interes continuu pentru această activitate, părintele poate deveni „voluntar uzual”. 

A oferi idei poate implica orice: de la a construi ceva împreună, a cânta sau a face un experiment științific, până la a citi, a fluiera, a crea un spectacol de talente, sau o excursie.  

Ofertele pot fi experiențe care au loc o singură dată, un atelier de mai multe zile, sau o clasă cu caracter continuu. Nu uitați că acestea sunt doar posibilități, iar membrii decid singuri dacă vor participa sau nu. SoJ nu da „sfaturi nesolicitate” ci oferă îndrumări sau instrucțiuni individuale doar la solicitarea unui membru.

Evenimente

Participarea la o Sesiune de informare, o Seară de activități de interes pentru părinți, etc. sunt modalități prin care părinții se pot implica activ, ca membri ai comunității. 

Uneori, acestea implică voluntariat și coordonare în prealabil, pe când alteori implică doar prezența la eveniment.

 

Înlocuitori / Însoțitori / Carpooling

Uneori vom avea nevoie de sprijinul membrilor comunității pentru a înlocui cate un membru al personalului sau putem sa avem nevoie de ajutor pentru transportarea studenților într-o excursie pe teren. 

 

Rezolvarea conflictelor

Conflicte

Mediul SOJ este un mediu de acceptare și înțelegere a diferențelor dintre membrii comunității și nu numai. De aceea noi acceptăm conflictele și le privim ca parte naturala din procesul nostru de dezvoltare. Studenților li se cere să rezolve conflictele între ei, ca o formă de angajament, de a menține sănătatea culturii pe care o împărtășim cu toții. Dacă au nevoie de ajutor pentru a comunica, îi încurajăm să îl ceară. Pot solicita unui facilitator sau altor studenți să ajute la medierea conversațiilor dificile. Uneori aceste medieri pot fi formale, alteori pot fi informale și ad-hoc.

  

Întâlniri pentru schimbare / Crearea culturii comunității

Aceste întâlniri au loc săptămânal sau la doua saptamâni. Astfel studenții au ocazia Scopul de a aborda problemele care afectează comunitatea mare și de a crea impreuna “regulile” după care functionam ca și comunitate.  Dacă un anumit conflict are efect de anvergură, acesta va fi tratat cel mai probabil în cadrul acestei întâlniri. Acest lucru ajută ca întreaga comunitate să fie conectată și să ia parte la soluție.

 

Regula Stop

Îi rugăm pe toți elevii să folosească sintagma „Regula Stop!”, dacă cineva îi implică într-o activitate la care nu doresc să participe. Regula Stop înseamnă practic „Oprește-te acum. Vorbesc serios.” 

Regula Stop este de luat foarte în serios și reprezintă un instrument cu care studenții își exersează conștientizarea și consimțământul. Dacă cineva nu respectă Regula Stop, studenții sunt încurajați să aducă un facilitator, iar el va interveni imediat. 

Schimbări în comunitatea mai largă

Ne dorim sa oferim familiilor comunității SoJ, la fiecare doua luni “Întâlniri pentru schimbare” / Întâlniri pentru crearea culturii comunității: acestea reprezintă o oportunitate pentru comunitate să se reunească pentru a adresa provocările comunității și pentru a căuta soluții împreună. 

Cerem părinților să acorde prioritate acestor întâlniri, deoarece acestea au un impact direct asupra culturii comunității noastre.

 

Conflicte între adulți

Ele pot avea loc. 

Ne creștem cu toții copiii împreună și aceasta implică pasiune, patimă. Pentru sănătatea și armonia comunității de adulți, vă cerem să căutați să găsiți soluții pentru conflictele care se iscă între membrii comunității.

Dacă aveți un conflict sau o preocupare anume, cu unul dintre directori și/sau facilitatori, vă rugăm să căutați facilitatorul/directorul pentru a o discuta. Prioritizăm creșterea interioară și, de cele mai multe ori, comunicarea clară și deschisă poate fi o oportunitate de învățare pentru toată părțile implicate. Dacă vă preocupă ceva care afectează comunitatea mai largă, facilitatorul ar putea să vă solicite să o adresați la “Întâlnirea pentru schimbări în comunitate”. Acest lucru ne permite să avem mai multe persoane pe acel subiect și să căutăm soluții împreună.

 

Politici legale 

Încălcarea Acordurilor elevului

Studenții semnează acorduri ca parte a procesului de înscriere sau reînscriere. Semnarea acestor acorduri indică angajamentul lor de a adera la aceste așteptări.

Dacă un student nu este capabil să adere la “Acordurile elevului”, un facilitator va iniția un dialog cu acesta, pentru a se ajunge la o înțelegere cu privire la așteptările care nu au fost respectate. Dacă elevul nu poate rezolva situația și nu reușește să adere la Acordurile elevului, părintele/tutorele elevului va fi contactat și va avea loc o întâlnire cu familia, pentru a discuta cei mai buni pași de urmat, atât pentru centru, cât și pentru familie. SoJ își păstrează dreptul de a retrage dreptul unui elev de a fi prezent la centru pe o durată determinată sau nedeterminată de timp, dacă acesta nu este capabil să adere în mod consecvent la Acordurile fundamentale ale elevului.

 

Încălcarea Acordurilor părintelui / tutorelui

Părinții / tutorii semnează acorduri ca parte a procesului de înscriere sau reînscriere. Semnarea acestor acorduri indică angajamentul acestora de a adera la aceste așteptări.

Dacă un părinte/tutore nu este capabil să adere la acordurile semnate, un facilitator va iniția un dialog pentru a ajunge la un consens. Dacă părintele și facilitatorul nu pot rezolva situația, e posibil să fie necesară o acțiune suplimentară. SoJ își păstrează dreptul de a retrage dreptul unui elev de a fi prezent la centru pentru o perioadă determinată sau nedeterminată dacă părintele/tutorele nu sunt capabili să respecte în mod consecvent acordurile semnate.

 

Alte subiecte importante pentru crearea unei culturi sănătoase

Nimic din ceea ce este scris mai jos nu trebuie interpretat ca fiind o politică propriu-zisă. Vă îndemnăm să îl vedeți ca o formă de comunicare de la facilitatorii care doresc să exprime cât mai clar modul în care centru funcționează. Acestea vor fi reiterate în mod constant.

 

Siguranță

Întrebarea „Ce este sigur?” nu are un răspuns anume. Răspunsul este dinamic, deoarece reprezintă combinația unei varietăți de factori. Există diverse stiluri de facilitare, experiențe variate, fiecare student având propriile nevoi și abilități (mereu în creștere și schimbare) și fiecare scenariu, propriile sale variabile.

Abordare

Cele mai importante aspecte sunt următoarele:

 1. Nu împiedicăm copiii din a avea importante oportunități de învățare care ar putea duce la răni minore, pentru că nu vrem să le scadă încrederea în sine și să îi distragem de la explorare / experimentare (fiecare dintre noi va avea o interpretare ușor diferită a ce înseamnă „minor”)
 1. Nu dorim ca copiii să își cauzeze răni majore (fiecare dintre noi va avea o interpretare ușor diferită a ce înseamnă „major”)
 1. Încurajăm tinerii să-și asculte corpurile (dacă pot să o facă) și să își caute un sentiment propriu de siguranță (săriturile de pe trambulină pot părea potrivite pentru corpul unuia, dar nu și pentru corpul altuia)
 1. Suntem într-o comunitate. Riscuri pe care cineva și le-ar putea asuma când este de unul singur, pot să nu fie potrivite în contextul unei comunități, din varii motive.
 1. Noi încurajăm elevii să aibă grijă de ei înșiși. Când se rănesc, ne propunem să-i ajutăm să-și dea seama cum să aibă grijă de nevoile lor (așa cum pot mai bine). Fiecare are o variantă diferită a ceea ce are nevoie în astfel de momente. Suntem disponibili pentru a interveni și a susține, după cum este necesar la momentul respectiv.

 

Exemple de subiecte 

Aceste exemple nu sunt exhaustive si nu se doresc a fi privite ca politici, ci mai degrabă ca moduri în care ne raportăm la aceste subiecte specifice, în cadrul de referință listat mai sus.

 • Cuțite: îi lăsăm pe tineri să folosească cuțite pentru proiecte de gătit, dar nu îi lăsăm să alerge cu acestea. Ei ajung să folosească cuțite cu scopul cu care acestea au fost create. Dar nu ajung să fie periculos de nepăsători cu ele. Realizăm că se vor tăia și depunem eforturi pentru a evita situațiile care duc la vătămări majore.
 • Pistoale de lipit: Îi lăsăm să folosească pistoale de lipit. Le spunem că vârfurile sunt fierbinți și că se pot arde. Mulți elevi ajung să se ardă, însa chiar și așa, noi considerăm că face parte din procesul de învățare. Îi încurajăm să aibă grijă de arsuri, aplicând gheață.
 • Cuttere: Îi lăsăm să folosească cuttere pentru a tăia cutii (activitate pe care o fac DES). La fel și în cazul cuțitelor, cutterele nu sunt sigure pentru a fi utilizate în alte scopuri.
 • Căști de protecție: Dacă elevii merg cu viteză pe bicicletă sau scuter, ne dorim ca ei să poarte cască. Dacă merg încet, nu ne îngrijorăm la fel de tare. Dacă dvs., ca părinte, nu sunteți preocupat de purtarea căști de siguranță, este în regulă. Nu le cerem în mod obligatoriu. Dacă vă preocupă, și asta este în regulă. Îi vom aminti acest aspect elevului dvs. și ne vom aștepta să respecte înțelegerile din cadrul familiei.
 • Cățăratul: le permitem elevilor să urce în copaci atâta timp cât pot ajunge singuri sus și pot coborî pe cont propriu – unii elevi sar.

Este foarte important să vorbiți cu noi. Dacă nu suntem pe aceeași lungime de undă pe tema siguranței, aceasta va avea consecințe mari în relația părinte – facilitator. Așadar, dacă aveți o preocupare legată de siguranța copilului dvs., căutați-ne și haideți să vorbim.

 

Supraveghere

Vor fi momente în care elevii sunt nesupravegheați. Vor fi momente când se vor afla într-o parte îndepărtată a clădirii și nu îi vom putea vedea sau auzi. În cea mai extremă situație pe care ne-o putem imagina, ar putea fi un copil mic în partea îndepărtată a clădirii, care să fie rănit și nimeni nu îl poate vedea sau auzi. 

Da, aceasta SE POATE întâmpla. Totuși, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este extrem de mică. Ne imaginăm că un asemenea scenariu nu ar putea exista pentru mai mult de câteva momente, pentru că elevii noștri sunt aproape tot timpul împreună. 

 

Jocuri

Ne jucăm împreună, intenționat, în tot felul de moduri care favorizează conexiunea la nivel de comunitate. Aceasta este una dintre valorile conceptului ALC. Dacă suntem cu toții dispuși, jocul poate fi unul dintre cele mai rapide moduri de a ajunge la o conexiune mai profundă. 

De exemplu, atunci când ne jucăm împreună înainte de un meeting, jocurile nu sunt menite să „spargă gheața”. „Icebreakerele” provin din lumea corporatistă sau sunt destinate persoanelor care tocmai s-au cunoscut. Jocul, ca formă de conexiune, este ceva ce facem pentru că suntem un grup mic de oameni care ne creștem copiii împreună, iar pentru mulți dintre noi, creșterea unor oameni liberi reprezintă cea mai profundă muncă. 

Legăturile între noi sunt esențiale în sculptarea unei culturi în care familiile noastre pot prospera. Din acest motiv, vă rugăm să fiți dispus să spuneți „da” jocurilor, în orice mod vi se potrivește mai bine. Ca întotdeauna vă puteți retrage dacă simțiți că nu e potrivit. Dar să știți că scopul este conexiunea profundă și că există multe cercetări și multă experiență care indică puterea jocului de a o facilita.

 

Adulți

Susținem un mediu în care facilitatorii se pot simți confortabili să își arate punctele forte și punctele slabe. Ne dorim ca tinerii să îi vadă pe adulți ca oameni normali, și nu ca păstrători de cunoștințe care știu de toate. De multe ori, învățăm alături de tineri. Acest lucru este intenționat. Facem greșeli, la fel ca ei. Considerăm că este un mod de învățare mai autentic și mai puțin autoritar.

 

Nota de final

Suntem o comunitate și o cultură. În mod intenționat, suntem în afara modelului de școlarizare tradițională, deoarece aceasta este structura valorilor pe baza cărora funcționăm.

Nu ne propunem să îi pregătim pe studenți să se întoarcă în structurile școlare tradiționale.

Nu ne propunem să fim un spațiu tranzitoriu pentru studenții refugiați de durerile școlilor tradiționale. Servim acea funcție pentru unele familii și poate fi o potrivire pentru acele familii, dar nu acesta este motivul pentru care existăm.

Existăm ca o alternativă la școlile tradiționale. Suntem construiți pe valorile ascultării și încrederii că tinerii pot și vor învăța ce au nevoie să învețe pentru a descuia următorul nivel al vieții lor. Asta credem ca este și funcția principală pe care o scoala ar trebui să o aibă.

Ca o notă secundară, după cum reiese din cercetări recente, întinse pe perioade mai lungi de timp, nu este dificil pentru studenți să se pregătească din punct de vedere academic pentru o tranziție la o școală mai tradițională, indiferent dacă este o școală primară, generală sau universitară. Nu e vorba că nu vor exista lacune, ele vor exista. Lacune există indiferent de ceea ce a presupus școlarizarea anterioară a elevului, deoarece tranzițiile cer întotdeauna adaptare. Cu excepția circumstanțelor extreme, elevii se adaptează destul de ușor. De obicei, durează de la câteva săptămâni la câteva luni.

Durează mult mai mult o de-școlarizare decât o re-școlarizare: o viață, de fapt. Iar procesul de de-îndoctrinare de la modelele tradiționale de învățare reprezintă exact locul unde se află focusul misiunii și viziunii noastre.

___
actualizat în 25 septembrie 2019